piątek, 16 grudnia 2011

Marchewkowy piernik

Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200g marchwi
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
*dodatkowo:
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
- masa marcepanowa

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do piernika i sodą, miksując na gładką masę.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Następnie odciskamy z niej sok i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko mieszamy łyżką.
3. Ciasto wykładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-45 min., aż będzie lekko złote i patyczek po wbiciu będzie suchy.
4. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy powidłami. Następnie polewamy polewą i przyozdabiamy gwiazdkami wyciętymi z masy marcepanowej.

1 komentarze:

Dusia pisze...

marchewkowe z piernikiem? super.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne