wtorek, 13 grudnia 2011
Ciasto z chałwową polewą
Składniki:
- 7 jajek
- 1 kostka masła
- 220g mąki pszennej
- 150g cukru + 5 łyżek do białek
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 banany
- 60g wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
*na polewę:
- 150g chałwy waniliowo-kawowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka (białka odstawiamy do lodówki) i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksujemy. Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie i wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką.
2. Białka z solą ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru i miksujemy, by powstała szklista, gęsta masa. Następnie dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy białko na ciemne ciasto w blaszkę.
3. Banany kroimy w plasterki 0,5cm i delikatnie układamy dachówkowo na pianę. Na końcu na banany wylewamy drugą połowę ciasta (jasne ciasto).
4. Ciasto pieczemy ok. 50min. w 200stopniach. Zostawiamy do ostudzenia.
5. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy chałwę z masłem i śmietaną, mieszamy uważając, by nie przypalić. Następnie polewamy nią ciasto, chwilę schładzamy w lodówce.
- 7 jajek
- 1 kostka masła
- 220g mąki pszennej
- 150g cukru + 5 łyżek do białek
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 banany
- 60g wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
*na polewę:
- 150g chałwy waniliowo-kawowej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka (białka odstawiamy do lodówki) i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksujemy. Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy kakao, mieszamy dokładnie i wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką.
2. Białka z solą ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru i miksujemy, by powstała szklista, gęsta masa. Następnie dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy białko na ciemne ciasto w blaszkę.
3. Banany kroimy w plasterki 0,5cm i delikatnie układamy dachówkowo na pianę. Na końcu na banany wylewamy drugą połowę ciasta (jasne ciasto).
4. Ciasto pieczemy ok. 50min. w 200stopniach. Zostawiamy do ostudzenia.
5. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy chałwę z masłem i śmietaną, mieszamy uważając, by nie przypalić. Następnie polewamy nią ciasto, chwilę schładzamy w lodówce.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Taka polewe to moglabym lyzkami wyjadac prosto z garnka :)
Prześlij komentarz