sobota, 12 listopada 2011
Ciasto tulipan
Składniki:
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- 1/2 szklanki maku
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, miksujemy na gładką masę.
2. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną pozostawiamy gładką, do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej mak. Każdą część osobno mieszamy.
3. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek kładziemy po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta (najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie kakaową, później makową, a na końcu różową). W podobny sposób nakładamy ciasto na dwóch końcach keksówki.
4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby nie przypaliło się z wierzchu
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- 1/2 szklanki maku
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, miksujemy na gładką masę.
2. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną pozostawiamy gładką, do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej mak. Każdą część osobno mieszamy.
3. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek kładziemy po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta (najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie kakaową, później makową, a na końcu różową). W podobny sposób nakładamy ciasto na dwóch końcach keksówki.
4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby nie przypaliło się z wierzchu
Etykiety:
Babki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Bardzo apetyczne ciasto. Od dawna zamierzam je upiec i jak dotąd, na zamiarach się kończy.
fajniutkie
Na pewno trzeba dodawać po jednym CAŁYM jajku? Czy po jednym żółtku, a białka ubić osobno, jak w każdym innym przepisie na ciasto tulipan?
Prześlij komentarz