niedziela, 20 listopada 2011
Ciasteczka bananowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka rozgniecionych bananów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i z cukrem. Następnie dodajemy składniki mokre, czyli jajko, mleko, banany, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, by nie było grudek (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany).
2. Na blaszkę obsypaną mąką kładziemy łyżką ciasto (jedno ciastko z jednej łyżki ciasta w większych odległościach).
3. Ciastka pieczemy ok. 15 min.w 200 stopniach. Wystudzone ciastka polewamy roztopioną czekoladą.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka rozgniecionych bananów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i z cukrem. Następnie dodajemy składniki mokre, czyli jajko, mleko, banany, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, by nie było grudek (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany).
2. Na blaszkę obsypaną mąką kładziemy łyżką ciasto (jedno ciastko z jednej łyżki ciasta w większych odległościach).
3. Ciastka pieczemy ok. 15 min.w 200 stopniach. Wystudzone ciastka polewamy roztopioną czekoladą.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
9 komentarze:
pyszne do przegryzania przy czytaniu.
Szaleje za bananowymi wypiekami, wiec zapisuje przepis, bo bardzo mi sie podoba!
smaczne, bananowe ciasteczka na poprawę humoru
O tak, bananowe wypieki są magiczne! i ten zapach...ach! Zapisuję do zrobienia :)
Właśnie je zrobiłam. To raczej biszkopciki bananowe niż ciastka- miękkie i puszyste. Jak dla mnie zupełnie nie potrzebna sól- zrobiłam wszystko wg podanych proporcji i niestety sól czuć dość mocno. Ale robi się je dosłownie 15 minut, drugie tyle piecze, więc są błyskawiczne. Choć liczyłam na coś lepszego ;)
Upiekłam dzisiaj ciasteczka. Troszkę gumowate ale zależy co kto lubi. Mogą służyć jako małe chlebki na śniadanie. Są po prostu niedrogie i chyba warto wykorzystać dojrzałe banany, bynajmniej nie trzeba będzie wyrzucać.
P.S. dodałam kawałeczki posiekanej czekolady.
ja zrobiłam ciasteczka ale wg mnie 15 min to za długo na tej temperaturze- moje po 10 zaczęły się przypalać.spróbuję następnym razem na 180 st. w smaku fajne i moje nie były gumowe
Czy gdy zostawię ciasto na noc lub na 6 godzin w lodówce to cos sie z nim stanie?
Nigdy go nie zostawiałam na noc, ale nie sądzę, żeby coś się z nim stało.
Prześlij komentarz