sobota, 24 września 2011

Wafelkowe mielone

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 3 sztuki wafli tortowych (takich do przekładania)
- 5 jajek
- majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
- przyprawa typu vegeta
- bułka tarta
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone doprawiamy do smaku przyprawami. Do mięsa dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, 2 jajka, wszystko starannie mieszamy.
2. Na ściereczkę kładziemy 1 wafel, wykładamy na niego 1/2 cześć mięsa, delikatnie i równomierne je rozprowadzamy, tak by zakryło cały wafel, jednocześnie uważając by go nie połamać. Następnie kładziemy na to drugi wafel i wykładamy tak jak poprzednio, resztę mięsa. Wierzch przykrywamy ostatnim wafelkiem. Ostrym nożem delikatnie kroimy kwadraty.
3. Każdy kwadrat zanurzamy w rozmąconych i posolonych, pozostałych jajkach, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kwadraty smażymy na rozgrzanym oleju (ok.15 min. by mięso nie było surowe) na złoty kolor. Następnie kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć olej.
Przepis wydaje się abstrakcyjny ale warto go wypróbować:)

7 komentarze:

gruszka z fartuszka pisze...

a to ciekawe :) nie wpadłabym na to żeby dodać wafelków do mięsa

Tyna pisze...

ale pomysł! kuszące:)

Marianna Hall pisze...

Bardzo smakowita sprawa!:)

Jedzonko Malucha pisze...

a to ciekawe...

Kaś pisze...

jestem pod wrażeniem przepisu. bardzo ciekawe połączenie mięsa i wafelków, które jak by nie patrzeć kojarzą się z różnymi słodyczami

asieja pisze...

niebanalnie, podoba mi się bardzo.

Anonimowy pisze...

Wypróbowałam, polecam, bardzo smaczne

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne