Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 3 sztuki wafli tortowych (takich do przekładania)
- 5 jajek
- majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
- przyprawa typu vegeta
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone doprawiamy do smaku przyprawami. Do mięsa dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, 2 jajka, wszystko starannie mieszamy.
2. Na ściereczkę kładziemy 1 wafel, wykładamy na niego 1/2 cześć mięsa, delikatnie i równomierne je rozprowadzamy, tak by zakryło cały wafel, jednocześnie uważając by go nie połamać. Następnie kładziemy na to drugi wafel i wykładamy tak jak poprzednio, resztę mięsa. Wierzch przykrywamy ostatnim wafelkiem. Ostrym nożem delikatnie kroimy kwadraty.
3. Każdy kwadrat zanurzamy w rozmąconych i posolonych, pozostałych jajkach, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kwadraty smażymy na rozgrzanym oleju (ok.15 min. by mięso nie było surowe) na złoty kolor. Następnie kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć olej.
Przepis wydaje się abstrakcyjny ale warto go wypróbować:)
a to ciekawe :) nie wpadłabym na to żeby dodać wafelków do mięsa
OdpowiedzUsuńale pomysł! kuszące:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita sprawa!:)
OdpowiedzUsuńa to ciekawe...
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem przepisu. bardzo ciekawe połączenie mięsa i wafelków, które jak by nie patrzeć kojarzą się z różnymi słodyczami
OdpowiedzUsuńniebanalnie, podoba mi się bardzo.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, polecam, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń