Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek mleka
- 2 jajka
- kostka masła
*dodatkowo:
- marmolada
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Masło z mąką drobno siekamy, dodajemy jajka, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę, którą wkładamy do zimnej wody.
2. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wykładamy je na stolnice, posypujemy trochę mąką, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Na każdy kawałek kładziemy trochę marmolady, zawijamy, formujemy rogaliki.
3. Wykładamy je na posypanej mąką blaszce, pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor, lukrujemy.
zaintrygowała mnie nazwa, skąd się wzięło ruszane ;) ale okazało się że znam ten przepis tylko u nas były topione a nie ruszane :) ładnie wyglądają i wiem że są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńah, musza być smakowite, szczególnie ejszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika. Do popołudniowej herbatki cudowne!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuń