piątek, 2 września 2011

Gofry z czekoladą

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g cukru
- 8g proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
- 450ml mleka
- 100ml wody
- 80g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200g gotowych groszków czekoladowych lub czekolady posiekanej na drobne kawałki

Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w rondelku. W dużej misce mieszamy mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon, porcjami wlewamy mleko i wodę, cały czas ubijamy mikserem. Następnie dodajemy roztopione masło, później jajka, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, pieczemy na złoty kolor. Gofry po upieczeniu wkładamy na chwilę do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, aby na dłużej były chrupiące.

1 komentarz:

  1. ojej, ale kusisz.
    ale kusisz!



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń