Składniki:
- 2kg dyni
- 1 banan
- 3 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
- duża garść suszonej żurawiny
- szczypta imbiru
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Dynie obieramy, kroimy w plastry i smażymy w garnku (podlewamy 1 szklanką wody), aż zmięknie. Następnie dodajemy obrane i pokrojone gruszki i banan, smażymy, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Na końcu dodajemy cukier według uznania, przyprawy i żurawinę, smażymy jeszcze ok. 10 min.
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10 min. Dżem idealnie nadaje się do pieczywa jak i do zrobienia szarlotki.
Takiej kombinacji nie wolno przegapić! :)
OdpowiedzUsuńDyniowa szarlotka? Brzmi cudownie :)
OdpowiedzUsuń