Składniki:
*na ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 300g mąki pszennej
- 125g margaryny
- 115g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 120g cukru
*dodatkowo:
- duży słoik musu dyniowego z przepisu: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/09/dyniowa-szarlotka-w-soiku.html
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ugniatamy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki.
2. Średnią formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką, następnie wylepiamy formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy na złoty kolor ok. 20 min. w 200 stopniach.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną, białą masę.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus dyniowy, następnie kładziemy ubite białka i pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Ciasto kroimy jak wystygnie, by trochę zastygło.
fantastyczne :D
OdpowiedzUsuńSuper :) Ten kolor tego musu... ekstra ciasto :)
OdpowiedzUsuńjaka obledna beza,ja cos mam pecha do takiej chrupiacej....Maja38.
OdpowiedzUsuńkuszaca jest ta beza, mniammm:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda! Nie mogę się napatrzeć!:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńW słoiczku znajduje się krem kasztanowy z wanilią ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto z dynią :) Widzę, że sezon dyniowy czas zacząć! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam takie ciasto,w Lidlu widziałam fajne ozdoby do ciast na Halloween więc może się skuszę na ten przepis.
OdpowiedzUsuń