sobota, 27 sierpnia 2011
Tort z malinami
Składniki:
* na ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka malin
- 10 dag cukru pudru
*dodatkowo:
- maliny na wierzch do dekoracji
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz ubite na sztywno białka. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Pozostawiamy do ostudzenia.
2. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejących galaretek, mieszamy.
3. Połowę masy wylewamy na ostudzony spód (można go lekko ściąć, żeby nie był wypukły), następnie układamy oczyszczone maliny, na nie kładziemy resztę masy. Na wierzch układamy maliny przeznaczone do dekoracji, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
4. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, polewamy nią wierzch tortu, wkładamy na chwilę do lodówki.
* na ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka malin
- 10 dag cukru pudru
*dodatkowo:
- maliny na wierzch do dekoracji
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz ubite na sztywno białka. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Pozostawiamy do ostudzenia.
2. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejących galaretek, mieszamy.
3. Połowę masy wylewamy na ostudzony spód (można go lekko ściąć, żeby nie był wypukły), następnie układamy oczyszczone maliny, na nie kładziemy resztę masy. Na wierzch układamy maliny przeznaczone do dekoracji, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
4. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, polewamy nią wierzch tortu, wkładamy na chwilę do lodówki.
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
16 komentarze:
Aż chciałoby się sięgnąć po ten kawałek :)
mmm mogę kawałek ?
jaki piękny!
Pieknie wyglada ten tort, pewnie nie poprzestalabym na jednym kawalku :)
wygląda smakowicie :-)pozdrawiam
moja Droga, toż to istna poezja, ot co!
tort... niesamowity!
na miarę mistrza cukiernictwa!
prezentuje się wyśmienicie!
prześlicznie wygląda
Przepiekny tort! Polaczenie czekolady z malinami - moje ulubione ...:)
Poprosze kawalek!
pozdrawiam!
=)
właśnie przymierzam się do zobienia tego torcika. jaka powinna byc średnica blachy?
Ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 28 cm.
Jej jak ja uwielbiam maliny :))
Jeszcze taki tort to bajka!
Zapraszam do siebie przy okazji:)
Myśle go dzisiaj zrobic, z okazji przyjazdu mojego chlopaka:)
A ja zrobię go na urodziny Córci!
Uwielbia maliny!
Zobaczymy co wyjdzie?
jak uważasz jakich owoców można również uzyć, kiedy sezon malin sie niestety skończył?
Myślę, że brzoskwinie z puszki, czy wiśnie ze słoika dobrze odsączone też się sprawdzą :)
Prześlij komentarz