środa, 6 lipca 2011
Parówki w cieście drożdżowym
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 8-10 parówek
Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie sól i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta.
2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek.
3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym.
- 30 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 8-10 parówek
Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie sól i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta.
2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek.
3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym.
Etykiety:
Przekąski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
11 komentarze:
jakie małe, urocze !
aż ślinka cieknie.
czekają wytrwale, by podac je z jakimś pysznym sosem...
tak sos koniecznie czosnkowy
Ja dodaję jeszcze ser do środka i podaję za sosem tysiąca wysp :) Mniam! Chyba dziś zrobię ten przysmak.
mam pytanie czy one naprawde wyglądaja jak na obrazku czy troszke inne jest to ciasto bo wlasnie szukam takiego przepisu vco to ciesto tak nie rozrosnie sie jak tu jest pokazane..pozdrawiam
Zdjęcie jest autentyczne z przepisem, faktycznie ciasto się mocno nie rozrosło. Dużo zależy od drożdży (ja np. używałam świeżych w kostce w żółto-niebieskim papierku).
Wlanie zabralam się za robienie tego przysmaku :)
wyborny przepis, idealne proporcje, a ciasto wykorzystuję także do zrobienia pizzy :) polecam
Dzięki za przepis, wykorzystałam go do stworzenia wegańskich hot dogów, były przepyszne ^^
Ja do ciasta dodaję jeszcze cabulkę. Super wzbogaca smak.
Ciasto pyszne!! Zrobiłam z podwójnej porcji i "wykulałam" kilka pyszniutkich bułeczek:-)
Przepis wspaniały! :) wyszło idealne! :):):)
Prześlij komentarz