czwartek, 14 lipca 2011
Oczko-bułka z nadzieniem
Składniki:
- 4 bułki
- 3 pomidory
- 4 jajka
- 2 łyżki ketchupu
- 6 łyżek mleka
- 1 cebula
- oregano, bazylia
- kostka czosnkowa knorr
- sól i pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
1. Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzch i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i z zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało.
2. Na niewielkiej ilości masła smażymy cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, chwile zasmażamy. Dodajemy namoczoną bułkę i jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy i dodajemy ketchup.
3. Masą nadziewamy bułki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, w każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 min w 200 stopniach.
- 4 bułki
- 3 pomidory
- 4 jajka
- 2 łyżki ketchupu
- 6 łyżek mleka
- 1 cebula
- oregano, bazylia
- kostka czosnkowa knorr
- sól i pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
1. Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzch i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i z zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało.
2. Na niewielkiej ilości masła smażymy cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, chwile zasmażamy. Dodajemy namoczoną bułkę i jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy i dodajemy ketchup.
3. Masą nadziewamy bułki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, w każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 min w 200 stopniach.
Etykiety:
Przekąski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Fajnie wyszła bułeczka:) Kiedyś robiłam podobny przepis (dodałam dodatkowo szynkę i ser), ale wszystko mi się zapadło wgłąb bułeczki-hihihi:)A u Ciebie, tak ładnie:) Pozdrawiam!
Takie bułki muszą być świetne! Idealne na wczesną kolację lub późne sobotnie śniadanie :)
Moje smaki. Bardzo ładnie wygląda, w sam raz na kolacje :)
Właśnie zrobiłam, bardzo smakowite:)Dałam jeszcze ser żółty na wierzch po wyjęciu z piekarnika. Mam tylko mały problem, bułeczka ładnie sie spiekła, ale jajko nie za bardzo się ścięło. Może jakaś rada.
Niestety nie każdy piekarnik piecze tak samo. Myślę, jeśli bułeczki włożysz do piekarnika wyżej i popieczesz dłużej w niższej temperaturze, wtedy nie będą przypalone a jajko się zetnie. Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innych przepisów:)
Dziękuję za radę, spróbuje. Poza tym, gratuluje fajnej stronki, wiele ciekawych przepisów. Agnieszka z Olsztyna
zeby jajko sie ścięło a bułka nie była spieczona można podsmaży jajko na patelni z jednej strony :)
Prześlij komentarz