sobota, 30 lipca 2011
Murzyńskie cycki
Składniki:
*na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę:
- 1 puszka ananasów
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
*dodatkowo:
- 1 op. ciemnej polewy
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżeczki cappuccino
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując. Wsypujemy mak, miksujemy. Ciasto wlewamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.
2. Plasterki ananasów kroimy w drobną kostkę (odłożyłam 2 plasterki, pozostałe skroiłam). Z puszki odlewamy szklankę soku, dodajemy szklankę mleka (trochę zostawiamy na rozmieszanie budyniu, mąki ziemniaczanej) i przygotowujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy. Gotową masę nakładamy na ostudzone ciasto makowe. Posypujemy kakaem.
3. Biszkopty zamaczamy na krótko w rozpuszczonym cappuccino ( w pół szklanki wody). Na krem układamy biszkopty, polewamy polewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
*na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę:
- 1 puszka ananasów
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
*dodatkowo:
- 1 op. ciemnej polewy
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżeczki cappuccino
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując. Wsypujemy mak, miksujemy. Ciasto wlewamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.
2. Plasterki ananasów kroimy w drobną kostkę (odłożyłam 2 plasterki, pozostałe skroiłam). Z puszki odlewamy szklankę soku, dodajemy szklankę mleka (trochę zostawiamy na rozmieszanie budyniu, mąki ziemniaczanej) i przygotowujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy. Gotową masę nakładamy na ostudzone ciasto makowe. Posypujemy kakaem.
3. Biszkopty zamaczamy na krótko w rozpuszczonym cappuccino ( w pół szklanki wody). Na krem układamy biszkopty, polewamy polewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
10 komentarze:
Ciasto prezentuje się świetnie :)
Znam i bardzo sobie cenię to ciacho :)
Aniu ciasto wygląda przepysznie :)
Miłego weekendu :)
Pieknie wyglada :) Slyszalam juz gdzies te nazwe, ale nie moglam skojarzyc, co to za ciasto. Teraz juz wiem, ze chyba nigdy go nie probowalam. Koniecznie trzeba bedzie nadrobic!
Fajne ciacho:-)
A to się cieszę, że smakowały i Tobie i tacie ^^ Mam nadzieję, że kolejnymi przepisami również nie zawiodę ^^
Całuję ;-*
wspaniale wygląda :)
Piękne, ale tak poszatkować cycuszki? :D Porcja to według mnie dwa równiutkie cycuszki obok siebie z pięknie odstającymi sutkami z rodzynek ^^ To jedno z moich ulubionych ciast, już Cię lubię za to, że go znasz i pieczesz :]
zabawna nazwa!
ale wygląda niezwykle.
kuszą takie xd
u la la, cudnie wygląda. wieki nie widziałam i nie jadłam tego ciasta;)
Prześlij komentarz