czwartek, 21 lipca 2011
Dżem morelowy
Składniki:
- 2kg moreli
- sok z 1/2 cytryny
- 100ml wody
- 50dag cukru
Sposób przygotowania:
1. Wyjmujemy pestki z moreli, kroimy owoce na małe kawałki i podsmażamy w garnku wraz z wodą. Dodajemy sok z cytryny. Gdy owoce będą miękkie wszystko miksujemy. Dodajemy cukier, smażymy do ulubionej konsystencji.
2. Dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy, kładziemy do góry dnem (można słoiki chwile zagotować).
- 2kg moreli
- sok z 1/2 cytryny
- 100ml wody
- 50dag cukru
Sposób przygotowania:
1. Wyjmujemy pestki z moreli, kroimy owoce na małe kawałki i podsmażamy w garnku wraz z wodą. Dodajemy sok z cytryny. Gdy owoce będą miękkie wszystko miksujemy. Dodajemy cukier, smażymy do ulubionej konsystencji.
2. Dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy, kładziemy do góry dnem (można słoiki chwile zagotować).
Etykiety:
Przetwory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
cudowny kolor.
uwielbiam takie złote skarby zaklęte, zamknięte w słoiku ;]
często odwiedzam Twego bloga. zapraszam do mnie, do zabawy.
zostałaś nominowana!
http://karmel-itka.blogspot.com/2011/07/7-rzeczy-o-mnie.html
piękny kolor!
Kolor rewelacja :) Taki słoneczny :)
morele są takie pyszne!
poproszę o jeden :)
Dżem zrobiłam. Wyszedł bardzo smaczny, choć jak dla mnie lekko za słodki :) No i wydaje mi się, że za długo go gotowałam, bo ma strasznie ciemny kolor :) No ale tak to jest jak się nie ma wprawy w robieniu przetworów :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Prześlij komentarz