środa, 7 sierpnia 2013
Cukinia zapiekana z ryżem i warzywami
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki parmezanu
- pesto bazyliowe
- sól i pieprz
- oliwa
- 1/2 szklanki mleka
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawa typu vegeta
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, suszymy, kroimy w mniejsze kawałki, wycinamy środki, tak aby trochę miąższu zostało na dnie.
2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, startą marchewkę, chwilę smażymy. Na końcu dodajemy ugotowany ryż, parmezan, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy cukinie nadziane farszem ryżowym. Na każdą cukinie kładziemy po łyżeczce pesto i zapiekamy pod przykryciem (np. z foli aluminiowej) ok. 40 min w 200 stopniach. Następnie cukinie posypujemy startą mozzarellą i ponownie zapiekamy przez ok. 10 min., aż ser się roztopi a cukinie będą miękkie.
4. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy posiekany koperek, gdy się zagotuje zaciągamy łyżką mąki, przyprawiamy do smaku vegetą. Gotowe cukinie podajemy z sosem koperkowym.
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki parmezanu
- pesto bazyliowe
- sól i pieprz
- oliwa
- 1/2 szklanki mleka
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawa typu vegeta
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, suszymy, kroimy w mniejsze kawałki, wycinamy środki, tak aby trochę miąższu zostało na dnie.
2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, startą marchewkę, chwilę smażymy. Na końcu dodajemy ugotowany ryż, parmezan, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy cukinie nadziane farszem ryżowym. Na każdą cukinie kładziemy po łyżeczce pesto i zapiekamy pod przykryciem (np. z foli aluminiowej) ok. 40 min w 200 stopniach. Następnie cukinie posypujemy startą mozzarellą i ponownie zapiekamy przez ok. 10 min., aż ser się roztopi a cukinie będą miękkie.
4. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy posiekany koperek, gdy się zagotuje zaciągamy łyżką mąki, przyprawiamy do smaku vegetą. Gotowe cukinie podajemy z sosem koperkowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Ciekawy sposób na cukinię! :)
pyszne danie ,pięknie podane,pozdrawiam.
Prześlij komentarz