- 40g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, odstawiamy na kilka minut do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy olej, drożdże i wodę, wyrabiamy ręką (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki), formujemy kulkę, wkładamy ją do naczynia wysmarowaanego olejem, przykrywamy ściereczką i chowamy do lodowki na całą noc.
3. Rano wyciągamy ciasto z lodówki, czekamy ok. 30 min., aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto dzielimy na 9 kulek, z każdej formujemy wałeczki o długoci ok. 30 cm.. Wałeczek zawijamy w pętle, a każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętli.
4. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem itp. Pieczemy ok. 20 min. w 220 stopniach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_D5ZbRDArDjUIY-Dt88Qa1g1xANwLdEqtBujXPNCEmU2TMlNHsI-b7Sde2vpOPDpeRiM7JBrbe0Dn8Fq3D22isAfVUSW-oj5AXra0Ezh8xnvbUk1zM3JNmaH59C7KMio0-G_9ecjSZK_E/s280/IMG_3013_Fotor.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiv9gBvTelpH9AziS_-Ttph0EwS_ojMWzxP71Swm7xIUGfN_CQmUEwf7M1E0mgJ1sU9WPOO1cNvwNVFe9QsRguzGH0IdklftZ4_nP2paOX5Up76kNYcU49SwfB-YddmidR3qlZzFDcbw_z6/s280/IMG_3015_Fotor.jpg)
Bardzo dobrze wyglądają :)
OdpowiedzUsuń