wtorek, 31 stycznia 2017

Policzki wieprzowe w sosie piwnym

Składniki:
- 600g policzków wieprzowych
- 250ml ciemnego piwa
- 2 czerwone cebula
- 1 cebula biała
- 1-2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
2. W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
3. Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kluskami i marchewką z groszkiem. W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

 

3 komentarze: