piątek, 15 kwietnia 2016
Barszcz biały na kiszonej kapuście
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- kawałek selera
- ok. 3 ziemniaki
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 3 jajka
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 białe kiełbasy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz obraną i pokrojoną marchewkę i seler. Całość zalewamy 1,5-2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, kiszoną kapustę i gotujemy ok. 20 min.
2. Po tym czasie zupę przecedzamy, wsypujemy majeranek, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Można ziemniaki ugotować wcześniej i dodać miękkie do zupy, wtedy proces przygotowania jest szybszy.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę, następnie wrzucamy ją do zupy.
4. Do zupy wlewamy wcześniej zahartowaną śmietanę, posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem i przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Barszcz nalewamy na talerze, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Inspiracja:studiokuchnia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- kawałek selera
- ok. 3 ziemniaki
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 3 jajka
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 białe kiełbasy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz obraną i pokrojoną marchewkę i seler. Całość zalewamy 1,5-2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, kiszoną kapustę i gotujemy ok. 20 min.
2. Po tym czasie zupę przecedzamy, wsypujemy majeranek, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Można ziemniaki ugotować wcześniej i dodać miękkie do zupy, wtedy proces przygotowania jest szybszy.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę, następnie wrzucamy ją do zupy.
4. Do zupy wlewamy wcześniej zahartowaną śmietanę, posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem i przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Barszcz nalewamy na talerze, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Inspiracja:studiokuchnia
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Chętnie zrobię:) jednak czy ziemniaki ugotują się w wywarze po kapuście?bo razem z kapustą,wiem,że niewskazane.
Ugotują się ale trwa to dłużej, więc można ugotować wcześniej i dodać do zupy.
Delikatny i przyjemny w smaku barszczyk wyszedł-dziś gotowałam:)
Prześlij komentarz