poniedziałek, 29 lutego 2016
Zupa z fasolą i boczkiem
Składniki:
- 400g pomidorów z puszki
- kawałek wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 por
- ok. 250g fasolki różnego rodzaju
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- ok. 80g makaronu orzo
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Marchewki kroimy w kostkę, por i czosnek siekamy. W garnku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, w razie potrzeby używamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy warzywa.
3. Po chwili wlewamy bulion, pomidory, gotujemy 15 min. Po tym czasie wrzucamy makaron, fasolkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej bulionu.
Inspiracja: filozofiasmaku
- 400g pomidorów z puszki
- kawałek wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 por
- ok. 250g fasolki różnego rodzaju
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- ok. 80g makaronu orzo
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Marchewki kroimy w kostkę, por i czosnek siekamy. W garnku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, w razie potrzeby używamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy warzywa.
3. Po chwili wlewamy bulion, pomidory, gotujemy 15 min. Po tym czasie wrzucamy makaron, fasolkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej bulionu.
Inspiracja: filozofiasmaku
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Połączenie pomidorowej i fasolowej może dać ciekawy efekt
Wspaniała. Wypróbuję na pewno, dziękuję :)
Prześlij komentarz