sobota, 27 lutego 2016
Curry z dorszem i batatami
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 1-2 filety z dorsza
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonych płatków chili
- kawałek świeżego imbiru
- świeża kolendra lub pietruszka
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy i gotujemy na parze do momentu aż będą prawie miękkie, pozostaną lekko al'dente. Gotowe studzimy i kroimy w dużą kostkę.
2. Rybę kroimy w większe kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem.
3. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, starty imbir, curry, chili i posiekane zioła. Po chwili wlewamy mleko kokosowe i pomidory, gotujemy 5 min. Następnie wrzucamy bataty, ryby i gotujemy kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem.
Inspiracja:picante-jalapeno
- 2 średnie bataty
- 1-2 filety z dorsza
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonych płatków chili
- kawałek świeżego imbiru
- świeża kolendra lub pietruszka
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy i gotujemy na parze do momentu aż będą prawie miękkie, pozostaną lekko al'dente. Gotowe studzimy i kroimy w dużą kostkę.
2. Rybę kroimy w większe kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem.
3. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, starty imbir, curry, chili i posiekane zioła. Po chwili wlewamy mleko kokosowe i pomidory, gotujemy 5 min. Następnie wrzucamy bataty, ryby i gotujemy kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem.
Inspiracja:picante-jalapeno
Etykiety:
Ryby
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie bym wbiła na obiad :P
Prześlij komentarz