wtorek, 15 grudnia 2015
Zupa z kurczaka z winem i serem pleśniowym
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 30dag małych pieczarek
- 5 dag sera pleśniowego lazur
- 2 ząbki czosnku
- 100g ryżu
- 300ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 litr bulionu
- oregano
- tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, następnie wrzucamy kurczaka, po kilku minutach pieczarki, po chwili wsypujemy mąkę, przesmażamy.
2. Całość zalewamy winem, gdy alkohol się lekko zredukuje wlewamy bulion, wsypujemy ryż, zioła i gotujemy ok. 30 min. (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać wodę).
3. Pod koniec dodajemy pokruszony ser, gotujemy aż całkowicie się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem.
- 2 filety z kurczaka
- 30dag małych pieczarek
- 5 dag sera pleśniowego lazur
- 2 ząbki czosnku
- 100g ryżu
- 300ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 litr bulionu
- oregano
- tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, następnie wrzucamy kurczaka, po kilku minutach pieczarki, po chwili wsypujemy mąkę, przesmażamy.
2. Całość zalewamy winem, gdy alkohol się lekko zredukuje wlewamy bulion, wsypujemy ryż, zioła i gotujemy ok. 30 min. (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać wodę).
3. Pod koniec dodajemy pokruszony ser, gotujemy aż całkowicie się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz