wtorek, 29 grudnia 2015
Risotto z wędzonym łososiem
Składniki:
- 125g wędzonego łososia
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku
- ok. 750ml bulionu
- 1 cebula
- 6-8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wsypujemy ryż, po chwili wlewamy partiami bulion, tak by ryż na bieżąco go wchłaniał, pamiętając o częstym mieszaniu.
2. Gdy ryż będzie prawie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu niż w przepisie), wrzucamy pokrojone pomidory, łososia, posiekany szczypiorek, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy ryż będzie gotowy, ściągamy go z palnika i mieszamy z parmezanem.
3. Risotto wykładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
Inspiracja:ulubioneprzepisy
- 125g wędzonego łososia
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku
- ok. 750ml bulionu
- 1 cebula
- 6-8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wsypujemy ryż, po chwili wlewamy partiami bulion, tak by ryż na bieżąco go wchłaniał, pamiętając o częstym mieszaniu.
2. Gdy ryż będzie prawie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu niż w przepisie), wrzucamy pokrojone pomidory, łososia, posiekany szczypiorek, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy ryż będzie gotowy, ściągamy go z palnika i mieszamy z parmezanem.
3. Risotto wykładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
Inspiracja:ulubioneprzepisy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
oooooo... musi być pyszne :)
Prześlij komentarz