środa, 9 grudnia 2015
Jabłkowo-cynamonowe muffiny z migdałami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- szczypta soli
- ok.150g płatków migdałowych
*dodatkowo
- płynny karmel do polania
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z olejem i mlekiem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
3. Do dosyć gęstego ciasta dodajemy 3/4 płatków migdałowych oraz pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wykładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi, pieczemy ok. 30 min., w 200 stopniach. Gotowe studzimy, można dodatkowo polać karmelem.
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- szczypta soli
- ok.150g płatków migdałowych
*dodatkowo
- płynny karmel do polania
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z olejem i mlekiem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
3. Do dosyć gęstego ciasta dodajemy 3/4 płatków migdałowych oraz pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wykładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi, pieczemy ok. 30 min., w 200 stopniach. Gotowe studzimy, można dodatkowo polać karmelem.
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
wyglądają rewelacyjnie! jedne z moich ulubionych połączeń smaków:)
Prześlij komentarz