czwartek, 8 października 2015

Ciastka jabłka pod kołderką

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka
- cynamon
- lukier

Sposób przygotowania:
1. Margarynę siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy śmietanę, ocet, żółtka i cukier, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po kawałku jabłka oprószonego cynamonem, zawijamy rogi do środka, tak by powstał kształt koperty.
3. Ciastka układamy na blaszkę obsypaną mąką i pieczemy ok. 15-20 min., w 180 stopniach, aż się lekko zezłocą, a ciasto nie będzie surowe.
4. Gotowe ciasteczka studzimy, następnie lukrujemy, można posypać wiórkami kokosowymi.

3 komentarze:

Potravel pisze...

lubię takie ciasteczka na kęsa:)

z miłości do słodkości pisze...

W weekend robiłam baaaardzo podobne, są pyszne!

Natalie pisze...

Urocze, proste i zapewne pyszne! Czasami więcej do szczęścia nie trzeba ;)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne