środa, 30 września 2015
Bułki dyniowe
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 500g mąki pszennej
- 25 dag puree z dyni***
- 5 dag rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże lekko się napuszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i ostudzone masło oraz puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i odstawiamy na 1 godz., by ciasto podrosło.
3. Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatamy, formujemy małe bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min., żeby trochę urosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min., aż się zrumienią i wyrosną.
***Aby przygotować puree obieramy i oczyszczamy dynię, gotujemy do miękkości na parze, następnie miksujemy ją na gładką masę.
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 500g mąki pszennej
- 25 dag puree z dyni***
- 5 dag rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże lekko się napuszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i ostudzone masło oraz puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i odstawiamy na 1 godz., by ciasto podrosło.
3. Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatamy, formujemy małe bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min., żeby trochę urosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min., aż się zrumienią i wyrosną.
***Aby przygotować puree obieramy i oczyszczamy dynię, gotujemy do miękkości na parze, następnie miksujemy ją na gładką masę.
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
bardzo ciekawy przepis :)
Cudnie żółciutkie :)
Prześlij komentarz