czwartek, 16 lipca 2015
Kotleciki z soi i płatków owsianych w orzeźwiającym sosie
Składniki:
*na kotleciki
- 1 szklanka ugotowanej soi
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych KUPIEC
- kawałek bulwy selera
- 1 cebula
- ostra i słodka papryka w proszku
- 1 łyża posiekanego koperku
- sól i pieprz
- 1 op. płatków migdałowych
- olej do smażenia
*na sos
- ok. 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką wody, zagotowujemy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. Seler obieramy, ścieramy na dużych oczkach i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, aż warzywa zmiękną.
3. Do miski wsypujemy soję, miksujemy ją na gładko, następnie dodajemy płatki owsiane, podsmażone warzywa, koperek, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
4. Płatki migdałowe kruszymy i przesypujemy do miski. W dłoni formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w płatkach migdałowych.
5. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki na złoty kolor, bardzo delikatnie przewracając. Z patelni przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Jogurt grecki mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz.
7. Gotowe kotleciki podajemy z sosem jogurtowym.
*na kotleciki
- 1 szklanka ugotowanej soi
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych KUPIEC
- kawałek bulwy selera
- 1 cebula
- ostra i słodka papryka w proszku
- 1 łyża posiekanego koperku
- sól i pieprz
- 1 op. płatków migdałowych
- olej do smażenia
*na sos
- ok. 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką wody, zagotowujemy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. Seler obieramy, ścieramy na dużych oczkach i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, aż warzywa zmiękną.
3. Do miski wsypujemy soję, miksujemy ją na gładko, następnie dodajemy płatki owsiane, podsmażone warzywa, koperek, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
4. Płatki migdałowe kruszymy i przesypujemy do miski. W dłoni formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w płatkach migdałowych.
5. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki na złoty kolor, bardzo delikatnie przewracając. Z patelni przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Jogurt grecki mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz.
7. Gotowe kotleciki podajemy z sosem jogurtowym.
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz