wtorek, 28 lipca 2015
Drożdżówki z serem i malinami
Składniki:
*na ciasto
- 50g mąki kukurydzianej
- 400g mąki pszennej
- 70g masła
- 80g cukru
- 230ml mleka
- 30g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
*na kruszonkę
- 50g mąki pszennej
- 10g mąki kukurydzianej
- 50g zimnego masła
- 50g cukru
*dodatkowo
- 250g twarogu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1 żółtko
- maliny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą oraz z cukrem i szczyptą soli. Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka, następnie mieszamy z 2 łyżkami mieszanki mącznej, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Gdy zaczyn zacznie pracować wlewamy go do mąki, dodajemy pozostałe mleko, jajko, zagniatamy ciasto. Później wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, chwilę wyrabiamy ręką, formujemy kulkę, obsypujemy mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
3. Twaróg miksujemy z 2 łyżkami cukru, budyniem i żółtkiem.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, rozcieramy palcami, wstawiamy do lodówki.
5. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy kilka razy, formujemy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawiamy spore odstępy), zostawiamy na 15 min. Po tym czasie dłonią każdą drożdżówkę lekko spłaszczamy, a denkiem od szklanki robimy wgłębienie. Każdą smarujemy masą serową, układamy po kilka malin i posypujemy kruszonką.
6. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 25 min. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: smacznapyza
*na ciasto
- 50g mąki kukurydzianej
- 400g mąki pszennej
- 70g masła
- 80g cukru
- 230ml mleka
- 30g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
*na kruszonkę
- 50g mąki pszennej
- 10g mąki kukurydzianej
- 50g zimnego masła
- 50g cukru
*dodatkowo
- 250g twarogu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1 żółtko
- maliny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą oraz z cukrem i szczyptą soli. Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka, następnie mieszamy z 2 łyżkami mieszanki mącznej, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Gdy zaczyn zacznie pracować wlewamy go do mąki, dodajemy pozostałe mleko, jajko, zagniatamy ciasto. Później wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, chwilę wyrabiamy ręką, formujemy kulkę, obsypujemy mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
3. Twaróg miksujemy z 2 łyżkami cukru, budyniem i żółtkiem.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, rozcieramy palcami, wstawiamy do lodówki.
5. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy kilka razy, formujemy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawiamy spore odstępy), zostawiamy na 15 min. Po tym czasie dłonią każdą drożdżówkę lekko spłaszczamy, a denkiem od szklanki robimy wgłębienie. Każdą smarujemy masą serową, układamy po kilka malin i posypujemy kruszonką.
6. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 25 min. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: smacznapyza
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Bardzo apetyczne!
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Prześlij komentarz