wtorek, 14 kwietnia 2015
Żur na domowym zakwasie
Składniki:
*na zakwas
- 400ml przegotowanej wody
- 100g mąki żytniej
- kawałek skórki z chleba razowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
*pozostałe
- ok. 1 litr bulionu drobiowego
- 2 białe kiełbasy
- 2 kiełbasy podwawelskie
- 20 dag wędzonego boczku
- 30dag wędzonej szynki
- garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 150g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka chrzanu
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
*dodatkowo
- ugotowane jajka i ziemniaki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na zakwas mieszamy w garnku (najlepiej w glinianym), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 4 dni.
2. Grzyby moczymy ok. 2 godzin. Szynkę i boczek kroimy w kostkę, a kiełbasy w półtalarki, wszystko podsmażamy, aż mięso się zrumieni, pod koniec dodając grzyby.
3. Do gotującego bulionu wrzucamy mięso z grzybami, dodajemy 2-3 litry wody, pieprz, liście laurowe, gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy zakwas, majeranek, gotujemy ok. 40 min. Na końcu wlewamy zahartowaną śmietanę, przyprawiamy chrzanem i w razie potrzeby solą i pieprzem.
4. Gotowy żurek podajemy z gotowanymi jajkami i ziemniakami.
Inspiracja:gotujzwojciechem
*na zakwas
- 400ml przegotowanej wody
- 100g mąki żytniej
- kawałek skórki z chleba razowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
*pozostałe
- ok. 1 litr bulionu drobiowego
- 2 białe kiełbasy
- 2 kiełbasy podwawelskie
- 20 dag wędzonego boczku
- 30dag wędzonej szynki
- garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 150g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka chrzanu
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
*dodatkowo
- ugotowane jajka i ziemniaki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na zakwas mieszamy w garnku (najlepiej w glinianym), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 4 dni.
2. Grzyby moczymy ok. 2 godzin. Szynkę i boczek kroimy w kostkę, a kiełbasy w półtalarki, wszystko podsmażamy, aż mięso się zrumieni, pod koniec dodając grzyby.
3. Do gotującego bulionu wrzucamy mięso z grzybami, dodajemy 2-3 litry wody, pieprz, liście laurowe, gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy zakwas, majeranek, gotujemy ok. 40 min. Na końcu wlewamy zahartowaną śmietanę, przyprawiamy chrzanem i w razie potrzeby solą i pieprzem.
4. Gotowy żurek podajemy z gotowanymi jajkami i ziemniakami.
Inspiracja:gotujzwojciechem
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz