niedziela, 8 lutego 2015
Pęczak z burakami i kozim serem
Składniki:
- 1 małe ugotowane i obrane buraki
- 200g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki śmietankowego serka
- ok. 100g sera koziego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy kaszę, chwilę smażymy, podlewamy odrobiną bulionu, gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Powtarzać tą czynność, aż kasza będzie miękka.
2. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy śmietankowy serek, pokrojone w kostkę buraki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
3. Wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym kozim serem, można posypać świeżymi ziołami, np. miętą.
- 1 małe ugotowane i obrane buraki
- 200g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki śmietankowego serka
- ok. 100g sera koziego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy kaszę, chwilę smażymy, podlewamy odrobiną bulionu, gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Powtarzać tą czynność, aż kasza będzie miękka.
2. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy śmietankowy serek, pokrojone w kostkę buraki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
3. Wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym kozim serem, można posypać świeżymi ziołami, np. miętą.
Etykiety:
Kasza
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
chętnie bym spróbowała:)
Pięknie podane i pewnie smak musi być wyjątkowy.Ciekawy przepis.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Prześlij komentarz