niedziela, 8 lutego 2015

Pęczak z burakami i kozim serem

Składniki:
- 1 małe ugotowane i obrane buraki
- 200g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki śmietankowego serka
- ok. 100g sera koziego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy kaszę, chwilę smażymy, podlewamy odrobiną bulionu, gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Powtarzać tą czynność, aż kasza będzie miękka.
2. Gdy kasza będzie gotowa dodajemy śmietankowy serek, pokrojone w kostkę buraki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
3. Wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym kozim serem, można posypać świeżymi ziołami, np. miętą.

2 komentarze:

Unknown pisze...

chętnie bym spróbowała:)

Naturalne metody pisze...

Pięknie podane i pewnie smak musi być wyjątkowy.Ciekawy przepis.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne