piątek, 26 grudnia 2014
Uszka
Składniki:
*na ciasto
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 50g miękkiego masła
*na farsz
- 60g suszonych grzybów
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek bułki tartej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Po tym czasie gotujemy, aż zmiękną. Następnie drobno je kroimy lub mielimy w maszynce. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Na końcu mieszamy grzyby z cebulą i taką ilością bułki tartej, by farsz przyjął zbitą konsystencje (bułka ma wchłonąć nadmiar płynu), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Wbijamy jajko, żółtko, stopniowo dolewamy wodę, ciągle wyrabiamy ręką, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na 15 min.
3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy równe kwadraty, na środku każdego kładziemy odrobinę farszu i zlepiamy boki, tak by powstał trójkąt. Następnie dwa końce zlepiamy, aby powstała obrączka (uszko powinno pionowo stać). Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli chcemy je przechowywać w lodówce warto po ugotowaniu wymieszać z odrobiną oleju, by się nie skleiły.
*na ciasto
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 50g miękkiego masła
*na farsz
- 60g suszonych grzybów
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek bułki tartej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Po tym czasie gotujemy, aż zmiękną. Następnie drobno je kroimy lub mielimy w maszynce. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Na końcu mieszamy grzyby z cebulą i taką ilością bułki tartej, by farsz przyjął zbitą konsystencje (bułka ma wchłonąć nadmiar płynu), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Wbijamy jajko, żółtko, stopniowo dolewamy wodę, ciągle wyrabiamy ręką, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na 15 min.
3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy równe kwadraty, na środku każdego kładziemy odrobinę farszu i zlepiamy boki, tak by powstał trójkąt. Następnie dwa końce zlepiamy, aby powstała obrączka (uszko powinno pionowo stać). Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli chcemy je przechowywać w lodówce warto po ugotowaniu wymieszać z odrobiną oleju, by się nie skleiły.
Etykiety:
Kluski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Przepiękne uszka i na pewno bardzo smaczne! :) Super zdjęcia i fajnie to wygląda :)
Najlepsze świąteczne jedzonko! :)
Prześlij komentarz