środa, 12 listopada 2014
Warzywny gulasz
Składniki:
- ok. 300g dyni
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 50g rodzynek
- 8 suszonych daktyli bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- 3 pomidory
- natka pietruszki
- oliwa
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka kukrkumy
- 1 łyżeczka łagodnego curry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W moździerzu mieszamy przyprawy cynamon, słodką paprykę, kardamon, kurkumę, curry, kolendrę i imbir.
2. Dynie obieramy i kroimy w kostkę, można przyprawić ją odrobiną mieszanki przypraw, następnie smażymy ją na oliwie, aż zmięknie, ale się nie rozgotuje.
3. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na kilka minut. Później obsmażamy na patelni.
4. Cebulę i czosnek drobno siekamy, smażymy na oliwię, dodajemy mieszankę przypraw oraz pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Następnie wrzucamy rodzynki, pokrojone daktyle, startą skórkę z cytryny i gotujemy ok. 10 min, by sos zgęstniał.
5. Do sosu dodajemy wcześniej usmażone warzywa, chwilę gotujemy, przyprawimy jeszcze solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kaszą lub z pieczywem.
- ok. 300g dyni
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 50g rodzynek
- 8 suszonych daktyli bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- 3 pomidory
- natka pietruszki
- oliwa
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka kukrkumy
- 1 łyżeczka łagodnego curry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W moździerzu mieszamy przyprawy cynamon, słodką paprykę, kardamon, kurkumę, curry, kolendrę i imbir.
2. Dynie obieramy i kroimy w kostkę, można przyprawić ją odrobiną mieszanki przypraw, następnie smażymy ją na oliwie, aż zmięknie, ale się nie rozgotuje.
3. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na kilka minut. Później obsmażamy na patelni.
4. Cebulę i czosnek drobno siekamy, smażymy na oliwię, dodajemy mieszankę przypraw oraz pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Następnie wrzucamy rodzynki, pokrojone daktyle, startą skórkę z cytryny i gotujemy ok. 10 min, by sos zgęstniał.
5. Do sosu dodajemy wcześniej usmażone warzywa, chwilę gotujemy, przyprawimy jeszcze solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kaszą lub z pieczywem.
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Wszystkich zainteresowanych gotowaniem zapraszam do odwiedzenia strony http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ a zwłaszcza działu "dieta Ornisha" gdzie opisano jak samemu leczyc miażdżycę.
pyszny pomysł:)
Wygląda naprawdę przepysznie :)
obowiązkowa letnio-jesienna potrawa w moim domu:) kocham!
Moje smaki, tyle warzyw i te korzenne przyprawy...
Prześlij komentarz