piątek, 3 października 2014
Szarlotka z budyniem
Składniki:
*na ciasto
- 450g mąki pszennej
- 250g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1kg obranych jabłek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750ml mleka
- kilka łyżeczek bułki tartej
- cukier do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na dwie godziny.
2. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy odrobiną bułki tartej, by wchłonęła wilgoć z jabłek.
3. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wykładamy je na ciasto.
4. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 750ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylewamy na jabłka. Na budyń ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
*na ciasto
- 450g mąki pszennej
- 250g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1kg obranych jabłek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750ml mleka
- kilka łyżeczek bułki tartej
- cukier do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na dwie godziny.
2. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy odrobiną bułki tartej, by wchłonęła wilgoć z jabłek.
3. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wykładamy je na ciasto.
4. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 750ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylewamy na jabłka. Na budyń ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Mniam, uwielbiam budyniowe ciasta, taka szarlotka musi być pyszna:)
lekcjewkuchni.blogspot.com
ale pysznie wygląda :)
Uwielbiam wszelkie ciasta z budyniem a te wygląda rewelacyjnie:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
super ciasto-no jesienne spotkania
Połączenie idealne! Nie ma nic lepszego niż szalotka z lodami :)
Prześlij komentarz