czwartek, 23 października 2014
Risotto z dynią i kurczakiem
Składniki:
- pół niedużej dyni
- 750ml bulionu warzywnego
- 250g ryżu do risotto
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- imbir
- oliwa
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Dynię oczyszczamy, jeśli ma grubą skórę obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy do miękkości (ok. 25min. w 180 stopniach).
2. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy ryż, chwilę smażymy, później kurczaka pokrojonego w kostkę i zalewamy winem. Gdy ryż wchłonie płyn stopniowo wlewamy bulion, od czasu do czasu mieszając do momentu, gdy będzie wystarczająco miękki. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz upieczoną dynie, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i imbirem, chwilę gotujemy, następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem ok. 5 min.
3. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i świeżymi ziołami.
- pół niedużej dyni
- 750ml bulionu warzywnego
- 250g ryżu do risotto
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- imbir
- oliwa
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Dynię oczyszczamy, jeśli ma grubą skórę obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy do miękkości (ok. 25min. w 180 stopniach).
2. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy ryż, chwilę smażymy, później kurczaka pokrojonego w kostkę i zalewamy winem. Gdy ryż wchłonie płyn stopniowo wlewamy bulion, od czasu do czasu mieszając do momentu, gdy będzie wystarczająco miękki. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz upieczoną dynie, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i imbirem, chwilę gotujemy, następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem ok. 5 min.
3. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i świeżymi ziołami.
Etykiety:
Dania z drobiu,
Ryż
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Wspaniałe jesienne danie, kolor przepiękny:)
Prześlij komentarz