poniedziałek, 1 września 2014

Roladki nadziewane kurkami

Składniki:
- 500g polędwicy wieprzowej
- 250g kurek
- 100g plastrów szynki parmeńskiej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kurki oczyszczamy, drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnie z masłem wrzucamy posiekaną cebulę i kurki, smażymy ok. 10 min. Na końcu przyprawiamy solą i posypujemy natką pietruszki.
2. Polędwiczki nacinamy wzdłuż i delikatnie rozbijamy (najlepiej przez folie, żeby nie uszkodzić mięsa). Na foli aluminiowej (ułatwi nam to zwijanie) układamy plastry szynki, następnie kładziemy rozbite i przyprawione solą i pieprzem polędwiczki. Na mięsie układamy kurki i ciasno zawijamy roladki, tak by farsz nie wyleciał.
3. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Gotowe wyciągamy z pieca, odstawiamy na 5 min., później kroimy skośnie plastry i posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja: kuchniawformie


3 komentarze:

Marcela pisze...

mniam! wyglądają wspaniale! kocham kurki!

Kasia pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie, muszę koniecznie kupić kurki :)

Unknown pisze...

pewnie zrobię ale już wiem że pyszne :) w piątek jadę do lasu.mam nadzieję ze bedą kurki :)
http://hopdogara.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne