środa, 6 sierpnia 2014
Botwinka zasmażana
Skłaniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone w słupki buraczki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście, wlewamy tyle wody, by przykryło dno i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Śmietanę wlewamy na patelnię, wsypujemy mąkę i gotujemy, mieszając, aż masa będzie gęsta i jednolita. Zestawiamy z palnika, mieszamy z wodą, dodajemy do botwinki, mieszamy, podgrzewamy aż zgęstnieje, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy na ciepło.
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone w słupki buraczki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście, wlewamy tyle wody, by przykryło dno i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Śmietanę wlewamy na patelnię, wsypujemy mąkę i gotujemy, mieszając, aż masa będzie gęsta i jednolita. Zestawiamy z palnika, mieszamy z wodą, dodajemy do botwinki, mieszamy, podgrzewamy aż zgęstnieje, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy na ciepło.
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz