środa, 23 lipca 2014
Ciasto z owocami i kruszonką czekoladowo-owsianą
Składniki:
*na kruszonkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 20g kakao
- 100g cukru
- 180g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- szczypta soli
*na ciasto
- 5 jajek
- 125ml oleju
- 125ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 30g kakao
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 800g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki)
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w łaźni wodnej. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, solą, cukrem i kakao, następnie wlewamy czekoladę z masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy żółtka, jogurt, olej, wsypujemy mąkę, proszek, kakao, miksujemy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja: domowe-wypieki
*na kruszonkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 20g kakao
- 100g cukru
- 180g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- szczypta soli
*na ciasto
- 5 jajek
- 125ml oleju
- 125ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 30g kakao
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 800g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki)
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w łaźni wodnej. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, solą, cukrem i kakao, następnie wlewamy czekoladę z masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy żółtka, jogurt, olej, wsypujemy mąkę, proszek, kakao, miksujemy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja: domowe-wypieki
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Ciekawa kombinacja :)
Ta kruszonka podbiła moje serce :)
ale bym zjadła kawałek do kawy teraz:)
wszystko co najlepsze w jednym cieście:) pychota!
Wygląda absolutnie zachwycająco :)
Prześlij komentarz