poniedziałek, 16 czerwca 2014
Tarta z anchois
Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 100g masła
- 1/2 łyżeczki soli
*na nadzienie
- 1 mały słoiczek filetów anchois
- 60dag cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do smarowania
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, mieszamy z mąką, dodajemy sól, jajka, miękkie masło, zagniatamy ciasto, oprószamy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło.
2. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oliwie, posypujemy tymiankiem i dusimy ok. 15 min. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Okrągłą formę wysmarowaną oliwą wykładamy ciastem, formując wyższe i grubsze boki. Na cieście równomiernie rozkładamy wystudzony farsz cebulowy, na wierzchu układamy połówki oliwek oraz anchois. Boki ciasta smarujemy oliwą. Pieczemy ok. 25 min., w 200 stopniach, aż ciasto nie będzie surowe. Doskonale smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego.
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 100g masła
- 1/2 łyżeczki soli
*na nadzienie
- 1 mały słoiczek filetów anchois
- 60dag cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do smarowania
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, mieszamy z mąką, dodajemy sól, jajka, miękkie masło, zagniatamy ciasto, oprószamy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło.
2. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oliwie, posypujemy tymiankiem i dusimy ok. 15 min. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Okrągłą formę wysmarowaną oliwą wykładamy ciastem, formując wyższe i grubsze boki. Na cieście równomiernie rozkładamy wystudzony farsz cebulowy, na wierzchu układamy połówki oliwek oraz anchois. Boki ciasta smarujemy oliwą. Pieczemy ok. 25 min., w 200 stopniach, aż ciasto nie będzie surowe. Doskonale smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
świetna:) robiłam kiedyś zapiekankę z anchois i wyszła obłędna:)
Prześlij komentarz