niedziela, 8 czerwca 2014
Naleśniki ze szparagami
Składniki:
*na ciasto
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 100g gotowanej szynki
- olej do smażenia
*na farsz
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200ml mleka
- 60g sera z niebieską pleśnią
- 80g sera typu parmezan
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Mleko miksujemy z jakiem, mąką i solą (ciasto powinno być dość lejące). Szynkę kroimy w cienkie paski. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki (podczas smażenia na jednej stronie kładziemy paski szynki, aby zapiekły się w cieście).
3. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, podsmażamy chwilę z łyżką mąki, wlewamy mleko, cały czas mieszamy, dodajemy pokruszone sery i gotujemy do momentu ich rozpuszczenia, na końcu przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy pokrojone szparagi (kilka zostawiamy do dekoracji).
4. Naleśniki przekładamy przygotowanym sosem, można polać go również po wierzchu, dekorujemy odłożonymi szparagami.
*na ciasto
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 100g gotowanej szynki
- olej do smażenia
*na farsz
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200ml mleka
- 60g sera z niebieską pleśnią
- 80g sera typu parmezan
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Mleko miksujemy z jakiem, mąką i solą (ciasto powinno być dość lejące). Szynkę kroimy w cienkie paski. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki (podczas smażenia na jednej stronie kładziemy paski szynki, aby zapiekły się w cieście).
3. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, podsmażamy chwilę z łyżką mąki, wlewamy mleko, cały czas mieszamy, dodajemy pokruszone sery i gotujemy do momentu ich rozpuszczenia, na końcu przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy pokrojone szparagi (kilka zostawiamy do dekoracji).
4. Naleśniki przekładamy przygotowanym sosem, można polać go również po wierzchu, dekorujemy odłożonymi szparagami.
Etykiety:
Naleśniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Cudowne danie na talerzu ,wspaniałe!.
Sezon szparagowy, trzeba korzystać... uwielbiam je! :)
jak dla mnie bomba! cudownie podane naleśniki! brawo
Prześlij komentarz