czwartek, 27 marca 2014
Knedle z białym serem
Składniki:
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na nadzienie
- 0,5kg białego sera
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- roztopione masło do polania
- gorzka czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
2. Ser ugniatamy widelcem z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami.
3. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu serowego, zawijamy i formujemy kulki.
4. Knedle gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, polewamy roztopionym masłem, posypujemy czekoladą lub cukrem.
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na nadzienie
- 0,5kg białego sera
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- roztopione masło do polania
- gorzka czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
2. Ser ugniatamy widelcem z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami.
3. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu serowego, zawijamy i formujemy kulki.
4. Knedle gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, polewamy roztopionym masłem, posypujemy czekoladą lub cukrem.
Etykiety:
Kluski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Pyszności
Jakie śliczne i apetyczne, dawno już nie jadłam knedli...
Prześlij komentarz