piątek, 7 lutego 2014
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 250g ulubionego makaronu
- 250g świeżego łososia
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści pokruszonego sera cheddar
- 100ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- papryka w proszku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy w słupki, przyprawiamy go solą, pieprzem i słodką papryka, odstawiamy na kilka minut.
2. Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje, następnie przyprawiamy do smaku, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, wlewamy śmietanę, zagotowujemy, by zgęstniał.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wsypujemy ugotowany makaron, następnie wykładamy szpinak, łososia, posypujemy serem i plasterkami pozostałego czosnku, zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Inspiracja: zgotowani
- 250g ulubionego makaronu
- 250g świeżego łososia
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści pokruszonego sera cheddar
- 100ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- papryka w proszku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy w słupki, przyprawiamy go solą, pieprzem i słodką papryka, odstawiamy na kilka minut.
2. Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje, następnie przyprawiamy do smaku, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, wlewamy śmietanę, zagotowujemy, by zgęstniał.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wsypujemy ugotowany makaron, następnie wykładamy szpinak, łososia, posypujemy serem i plasterkami pozostałego czosnku, zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Inspiracja: zgotowani
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
9 komentarze:
Uwielbiam zapiekanki! W sam raz dla takiego łososiożercy, jak ja :)
To musi być pyszne! Uwielbiam szpinak, łososia i zapiekanki w ogóle :) Mniam!
Z wielką przyjemnością przetestuję, bo bardzo lubię łososia i szpinak, razem musi genialnie smakować :P
uwielbiam łososia:) muszę wypróbować ten przepis:)
zdrowy pomysł:)
Zapiekanka przepyszna, przepis w 100 % sprawdzony. Serdecznie polecam! :))
dostałam takie ślinotoku patrząc na fotki, że w ten weekend będę robiła tę potrawę :)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
W sumie jak najbardziej takie dania są bardzo smaczne i ja także chętnie przygotowuję je na różne okazje. Ogólnie lubię wiele dań wykonywanych z ryb gdyż wiem, że są zdrowe. Całkiem niedawno poznałem także fajny przepis na koreczki z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ które są bardzo łatwe w przygotowaniu i po prostu smaczne.
Prześlij komentarz