poniedziałek, 3 lutego 2014
Torcik Pina Colada
Składniki:
*na biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/5 szklanki cukru
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 50ml kokosowego likieru
- 200ml śmietany 30%
*dodatkowo
- 3/4 słoika dżemu ananasowego
- wiórki kokosowe do obsypania
- 30ml kokosowego likieru do ponczu
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista masa, dalej miksując dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok.18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gotowy wyciągamy z piekarnika, rzucamy go o podłogę z wysokości naszych kolan. Następnie biszkopt wyciągamy z formy i studzimy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej z kilkoma łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, serek mascarpone, likier i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
3. Biszkopt kroimy na trzy krążki, każdy nasączamy ponczem przygotowanym z likieru i kilku łyżek wody (nie przesadzić, by ciasto nie było zbyt mokre). Pierwszy krążek smarujemy dżemem, przykrywamy go drugim, który pokrywamy połową masy śmietanowej. Kładziemy ostatni krążek i cały tort smarujemy pozostałym kremem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
*na biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/5 szklanki cukru
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 50ml kokosowego likieru
- 200ml śmietany 30%
*dodatkowo
- 3/4 słoika dżemu ananasowego
- wiórki kokosowe do obsypania
- 30ml kokosowego likieru do ponczu
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista masa, dalej miksując dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok.18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gotowy wyciągamy z piekarnika, rzucamy go o podłogę z wysokości naszych kolan. Następnie biszkopt wyciągamy z formy i studzimy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej z kilkoma łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, serek mascarpone, likier i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
3. Biszkopt kroimy na trzy krążki, każdy nasączamy ponczem przygotowanym z likieru i kilku łyżek wody (nie przesadzić, by ciasto nie było zbyt mokre). Pierwszy krążek smarujemy dżemem, przykrywamy go drugim, który pokrywamy połową masy śmietanowej. Kładziemy ostatni krążek i cały tort smarujemy pozostałym kremem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Mniam, zjadłabym takie pyszności <3 wygląda bardzo elegancko i myślę, że można go podać jako deser na wiele okazji ;)
Cudowny jest, zjadłabym kawałek, mniam! :)
Cudnie wygląda :)
wygląda przepysznie!
Świetny :) Uwielbiam takie klimaty :)
Pięknie wygląda, tak śnieżnie :) Lubię egzotyczne smaki.
Torcik wygląda wyśmienicie http://przepis3.blogspot.com/
Prześlij komentarz