wtorek, 11 lutego 2014
Egzotyczna potrawka z kurczaka
Składniki:
*na marynatę
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
*dodatkowo
- 1 cebula
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 puszka ananasa
- 1 słoik marynowanej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 łyżki miodu
- 100g selera konserwowanego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200ml śmietany słodkiej 18%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę, oprócz mąki i soli mieszamy, następnie łączymy z kurczakiem i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju, odstawiamy na bok.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, zalewamy ją octem, dodajemy miód, cynamon, gałkę, imbir, curry, słodką paprykę, chwilę smażymy. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, paprykę, ananasa oraz seler, zalewamy śmietaną i 1 szklanką wody, gotujemy 10-15 min. Na końcu wrzucamy wcześniej podsmażone mięso, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
3. Gotowy sos podajmy z ryżem.
Inspiracja:obados-na-obiados
*na marynatę
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
*dodatkowo
- 1 cebula
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 puszka ananasa
- 1 słoik marynowanej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 łyżki miodu
- 100g selera konserwowanego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200ml śmietany słodkiej 18%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę, oprócz mąki i soli mieszamy, następnie łączymy z kurczakiem i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju, odstawiamy na bok.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, zalewamy ją octem, dodajemy miód, cynamon, gałkę, imbir, curry, słodką paprykę, chwilę smażymy. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, paprykę, ananasa oraz seler, zalewamy śmietaną i 1 szklanką wody, gotujemy 10-15 min. Na końcu wrzucamy wcześniej podsmażone mięso, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
3. Gotowy sos podajmy z ryżem.
Inspiracja:obados-na-obiados
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
Wygląda wspaniale, bardzo smakowicie! :)
ło matko! Ile składników! @_____@
wygląda pysznie:)
bardzo lubię takie experymenty z kurczakiem:) moje smaki!
Wygląda obiecująco, bardzo lubie chińszczyznę lub azjatycką kuchnię http://przepis3.blogspot.com/
No tak, w końcu curry to jest "egzotyczna potrawka".
Cieszę się, że Cię zainspirowałam: http://www.obados-na-obiados.com/2012/03/kurczak-curry-z-brzoskwinia-i-ananasem.html
Prześlij komentarz