czwartek, 30 stycznia 2014
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 10dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju
*dodatkowo
- 1 słoik prażonych jabłek (1kg)
- sok z połowy cytryny
- 6 jabłek
- 5 dag masła
- 5 łyżek miodu
- 2 op. serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Mąkę mieszamy z orzechami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do jajek i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu wlewamy olej i 3 łyżki wody gazowanej, miksujemy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Na patelni roztapiamy masło z miodem, wkładamy pokrojone jabłka i dusimy ok. 5 min., odstawiamy.
4. Placek kroimy na dwie części, jedną część smarujemy prażonymi jabłkami (1/3 jabłek prażonych pozostawiamy na wierzch), układamy podsmażone plasterki jabłek (1/3 pozostawiamy na wierzch), przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałymi jabłkami uprażonymi, układamy plasterki podsmażonych jabłek, wyrównujemy i wkładamy na 30 min. do lodówki.
5. Serki przekładamy do miski, chwilkę miksujemy, żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w 2 łyżkach wody, wlewamy do serków, szybko miksujemy i wykładamy na placek (można widelcem zrobić wzorki). Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 10dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju
*dodatkowo
- 1 słoik prażonych jabłek (1kg)
- sok z połowy cytryny
- 6 jabłek
- 5 dag masła
- 5 łyżek miodu
- 2 op. serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Mąkę mieszamy z orzechami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do jajek i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu wlewamy olej i 3 łyżki wody gazowanej, miksujemy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Na patelni roztapiamy masło z miodem, wkładamy pokrojone jabłka i dusimy ok. 5 min., odstawiamy.
4. Placek kroimy na dwie części, jedną część smarujemy prażonymi jabłkami (1/3 jabłek prażonych pozostawiamy na wierzch), układamy podsmażone plasterki jabłek (1/3 pozostawiamy na wierzch), przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałymi jabłkami uprażonymi, układamy plasterki podsmażonych jabłek, wyrównujemy i wkładamy na 30 min. do lodówki.
5. Serki przekładamy do miski, chwilkę miksujemy, żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w 2 łyżkach wody, wlewamy do serków, szybko miksujemy i wykładamy na placek (można widelcem zrobić wzorki). Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
8 komentarze:
świetny pomysł:) wygląda bardzo smacznie:)
Jabłka i cynamon to mój ulubiony duet, więc takie ciasto zjadam w ciemno :)
Połączenie doskonałe :)
Lubie serkowe polewy :) I to ciasto takie jesienne, idealne do popoludniowej herbaty.
Jabłka z miodem...cynamon...same pyszności :) Zapisuję do wypróbowania, bo to moje smaki :)
Jakie wymiary blachy?
Ok. 20x30 cm
Dzieki
Prześlij komentarz