niedziela, 15 grudnia 2013
Skoleboller-norweskie bułeczki kokosowo-budyniowe
Składniki:
*na ciasto
- 50g roztopionego masła
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- 325ml mleka
- 7g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
*na krem
- 40g mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 500ml mleka
- 75g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*dodatkowo
- cukier puder
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Do podgrzanego mleka dodajemy masło, roztrzepane jajko, cukier, mieszamy.
2. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i wcześniej przygotowanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (jeśli ciasto mocno się klei, można dosypać odrobinę mąki). Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godz.
3. Przygotowanie kremu zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem, następnie dodajemy 100ml mleka, ekstrakt, mąkę, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z cukrem i mąką, gotujemy i mieszamy, aż masa budyniowa zgęstnieje. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie w każdej bułeczce robimy wgłębienie (np. przy użyciu dna szklanki), później napełniamy wystudzoną masą budyniową.
5. Bułeczki pieczemy 15-20 min. w 200 stopniach, aż lekko się zrumienią, gotowe studzimy.
6. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier, którym polewamy brzegi bułeczek, na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Inspiracja:mojewypieki
*na ciasto
- 50g roztopionego masła
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- 325ml mleka
- 7g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
*na krem
- 40g mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 500ml mleka
- 75g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*dodatkowo
- cukier puder
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Do podgrzanego mleka dodajemy masło, roztrzepane jajko, cukier, mieszamy.
2. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i wcześniej przygotowanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (jeśli ciasto mocno się klei, można dosypać odrobinę mąki). Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godz.
3. Przygotowanie kremu zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem, następnie dodajemy 100ml mleka, ekstrakt, mąkę, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z cukrem i mąką, gotujemy i mieszamy, aż masa budyniowa zgęstnieje. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie w każdej bułeczce robimy wgłębienie (np. przy użyciu dna szklanki), później napełniamy wystudzoną masą budyniową.
5. Bułeczki pieczemy 15-20 min. w 200 stopniach, aż lekko się zrumienią, gotowe studzimy.
6. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier, którym polewamy brzegi bułeczek, na końcu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Inspiracja:mojewypieki
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
takie smaczne śnieżynki Ci wyszły:)
ojej, są rewelacyjne!
Prześlij komentarz