sobota, 21 grudnia 2013
Sernik z ricotty orzechowo-figowy
Składniki:
*spód
- 100g płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 50g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
*na masę serową
- 2 jajka
- 500g ricotty
- 80g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
*dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 60g posiekanych orzechów włoskich
- figi (użyłam odmiany kaktusowej)
Sposób przygotowania:
1. Niewielką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią płatki owsiane, które polewamy 2 łyżkami miodu, wkładamy do piekarnika na 15 min. w 170 stopniach (co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliły). Po tym czasie dodajemy orzechy i wkładamy do na jeszcze 5 min. Następnie całość studzimy i mielimy na drobno. Później dodajemy roztopione masło, cukier, mieszamy i wykładamy na spód tortownicy (równomiernie dociskamy, by całość tworzyła zwartą masę), wkładamy na kilka minut do lodówki. Użyłam tortownicy o średnicy 18cm.
2. Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo jajka, mąkę, nadal miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przelewamy do schłodzonej formy z orzechowym spodem.
3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na dolną półkę naczynie z wodą, a wyżej ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., a następnie 60 min. w 150 stopniach. Gotowy sernik studzimy w lekko otwartym piekarniku, później wkładamy na kilka godzin do lodówki.
4. Na końcu dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi, polewamy miodem i układamy figi.
Inspiracja:everydayflavours
*spód
- 100g płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 50g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
*na masę serową
- 2 jajka
- 500g ricotty
- 80g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
*dodatkowo
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 60g posiekanych orzechów włoskich
- figi (użyłam odmiany kaktusowej)
Sposób przygotowania:
1. Niewielką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią płatki owsiane, które polewamy 2 łyżkami miodu, wkładamy do piekarnika na 15 min. w 170 stopniach (co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliły). Po tym czasie dodajemy orzechy i wkładamy do na jeszcze 5 min. Następnie całość studzimy i mielimy na drobno. Później dodajemy roztopione masło, cukier, mieszamy i wykładamy na spód tortownicy (równomiernie dociskamy, by całość tworzyła zwartą masę), wkładamy na kilka minut do lodówki. Użyłam tortownicy o średnicy 18cm.
2. Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo jajka, mąkę, nadal miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przelewamy do schłodzonej formy z orzechowym spodem.
3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na dolną półkę naczynie z wodą, a wyżej ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., a następnie 60 min. w 150 stopniach. Gotowy sernik studzimy w lekko otwartym piekarniku, później wkładamy na kilka godzin do lodówki.
4. Na końcu dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi, polewamy miodem i układamy figi.
Inspiracja:everydayflavours
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Piękny ten sernik. Zapisuję, bo nigdy z figami nie próbowałam robić :)
Prześlij komentarz