wtorek, 31 grudnia 2013
Ryba w pomidorowej galarecie
Składniki:
- 3 średnie filety białej, morskiej ryby
- 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- kilka kropel soku z cytrtyny
- 1 szklanka soku pomidorowego (użyłam domowego przecieru)
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Do 300ml wody wkładamy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy, gdy płyn zacznie wrzeć, kładziemy oczyszczone filety i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy rybę, dzielimy ją na mniejsze kawałki, wyciągamy ości.
2. Wywar cedzimy, następnie wlewamy do niego sok pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
3. Na półmisku układamy kawałki ryby, skrapiamy delikatnie cytryną, wsypujemy równomiernie groszek i zalewamy przygotowanym wywarem rybno-pomidorowym. Wstawiamy do lodówki, by galareta stężała, przed podaniem przyozdabiamy plasterkami cytryny i pietruszką.
- 3 średnie filety białej, morskiej ryby
- 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- kilka kropel soku z cytrtyny
- 1 szklanka soku pomidorowego (użyłam domowego przecieru)
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Do 300ml wody wkładamy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy, gdy płyn zacznie wrzeć, kładziemy oczyszczone filety i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy rybę, dzielimy ją na mniejsze kawałki, wyciągamy ości.
2. Wywar cedzimy, następnie wlewamy do niego sok pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
3. Na półmisku układamy kawałki ryby, skrapiamy delikatnie cytryną, wsypujemy równomiernie groszek i zalewamy przygotowanym wywarem rybno-pomidorowym. Wstawiamy do lodówki, by galareta stężała, przed podaniem przyozdabiamy plasterkami cytryny i pietruszką.
Etykiety:
Ryby
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz