niedziela, 3 listopada 2013
Chleb orkiszowo-żytni
Składniki:
- 1kg mąki orkiszowej
- 150g mąki żytniej
- ok. 1,2 litra wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 34g drożdży
- bułka tarta i płatki owsiane do obsypania
- masło do smarowania formy
- mąka pszenna do podsypania
Sposób przygotowania:
1. Do 300ml letniej wody wrzucamy drożdże, cukier i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy na ok. 15 min.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ręką, dolewając stopniowo pozostałą wodę . Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od rąk, podsypując niewielką ilością mąki pszennej. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi i bułką tartą (ja jako formę wykorzystałam metalową puszkę). Do przygotowanej formy kładziemy wyrośnięte ciasto, uformowane w kulkę i odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 55 min. Gotowy studzimy.
- 1kg mąki orkiszowej
- 150g mąki żytniej
- ok. 1,2 litra wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 34g drożdży
- bułka tarta i płatki owsiane do obsypania
- masło do smarowania formy
- mąka pszenna do podsypania
Sposób przygotowania:
1. Do 300ml letniej wody wrzucamy drożdże, cukier i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy na ok. 15 min.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ręką, dolewając stopniowo pozostałą wodę . Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od rąk, podsypując niewielką ilością mąki pszennej. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi i bułką tartą (ja jako formę wykorzystałam metalową puszkę). Do przygotowanej formy kładziemy wyrośnięte ciasto, uformowane w kulkę i odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 55 min. Gotowy studzimy.
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Fajny pomysł z tą puszką, oryginalny chlebek :)
ale fajny kształt! ;)
Zawsze mnie ciekawiło jak takie okrągłe chleby się piecze...
A jak Ci się później udało go z tej formy wyjąć?:>
Jeżeli dokładnie wysmarujesz masłem i obsypiesz, to z wyciąganiem nie ma problemu!
Prześlij komentarz