piątek, 4 października 2013
Rumowy murzynek z kruszonką i śliwkami
Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 kropli aromatu rumowego
*na kruszonkę
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag masła
*dodatkowo
- ok. 70 dag śliwek węgierek
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania:
1.Składniki kruszonki wkładamy do miski, siekamy, zagniatamy, następnie lepimy kulę, którą wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodajemy kolejno sok z cytryny, żółtka, aromat rumowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi białkami, później wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.
3. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki i układamy na cieście (skórką do dołu). Na końcu posypujemy rozkruszoną kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 kropli aromatu rumowego
*na kruszonkę
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag masła
*dodatkowo
- ok. 70 dag śliwek węgierek
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania:
1.Składniki kruszonki wkładamy do miski, siekamy, zagniatamy, następnie lepimy kulę, którą wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodajemy kolejno sok z cytryny, żółtka, aromat rumowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi białkami, później wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.
3. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki i układamy na cieście (skórką do dołu). Na końcu posypujemy rozkruszoną kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Podoba mi się pomysł na murzynka... Nie jadłam takiego :)
z kakao nie z kakaem a broń boże z kakałem, w kuchni używamy kakao a nie kakało
takim kakałem z patyczkiem (Ł) można by się udławić
ale Ty mnie kusisz!
I ta kruszonka smakowita..ech
Szczerze - przyzwyczaiłam się do murzynka bez kruszonki. Ale ten wygląda kusząco - muszę przygotować sobie ;)
jaka wielkość blaszki :)?
Ok. 25x30 cm
Prześlij komentarz