sobota, 31 sierpnia 2013
Kapusta włoska zasmażana
Składniki:
- 1 cebula
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- szczypta cukru
- 5 dag masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu
- garść posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. Później przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, tak by ją lekko przykrywało. Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu do drugiego garnka i gotujemy ją do miękkości.
2. Cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, zasmażany, podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos.
3. Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem oraz posiekanym koperkiem. Zasmażamy jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu.
- 1 cebula
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- szczypta cukru
- 5 dag masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu
- garść posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. Później przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, tak by ją lekko przykrywało. Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu do drugiego garnka i gotujemy ją do miękkości.
2. Cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, zasmażany, podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos.
3. Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem oraz posiekanym koperkiem. Zasmażamy jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu.
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
19 komentarze:
Musi być smaczna!
Wspaniałości pyszności, przejrzałam bloga i zaśliniłam klawiaturę! Wspaniała robota!
Nominowałam Cię do LBA, więc o ile chcesz i masz czas to zapraszam do odpowiedzi na pytania:)
Pozdrawiam,
http://made-in-joy.blogspot.com
Bardzo dziękuję za PRZEPIS - WSPANIAŁY :)
przed chwilką zrobilam kapustkę - PYCHA!!!!
zrobiłam ale dodałam troszeczkę kiszonej kapusty i pieczarki-pyszne.
Świetny przepis. Właśnie ją zajadam ze smakiem.
Ja polecam użycie soku z cytryny zamiast octu- nie zabija witamin a równie dobrze podkreśla smak. Ocet w diecie dzieci powinien być zakazany! Brak w przepisie zalecenia użycia kopru, który doskonale pasuje.
Pyszna ale ja dodaję jeszcze marchewkę oraz kiełbaskę...-i smakuje REWELACYJNIE...a koper jest w przepisie więc radzę co poniektórym czytać ze zrozumieniem...:)
zrobiłam mam nadzieje że wszystkim będzie smakować , też dalam cytrynkę , a chciałam zrucić uwagę , że w przepisie jest koper i rzeczywiście koper dodał finezji pozdrawiam
Lena - a ja jako postawę smaku dałam wędzonkę. Też smaczne :)
Kapustka tylko z koprem! Dodałam na szybko skwareczki ze słoninką (wiem, wiem, że nie zdrowe, ale masła nie miałam akurat). I też z cytrynką. Pycha! Dzięki :)
Pozdrawiam,
Joasia
Znakomity przepis. Dziękuję!
można dodać ocet jabłkowy zamiast cytryny...:)
Przecież jest koper w składnikach
Przepis sprawdzony wielokrotnie, polecam
A ja wlasnie robie kapustę z przepisu
A ocet balsamiczny może być ?
Świetny przepis na obiad .
Ja podaje kapustę w 1/8 kawałki ugotowaną i polaną bułką z masłem.Gotuję połówki i dzielę 😋
Prześlij komentarz